dijous, 29 de gener del 2009

Comunicat de l´embaixada d´Israel (29 -01-09): noves violacions de la treva comeses pel Hamas en les darreres hores.


El passat Dissabte 17 de Gener Israel va decretar un alto el foc de manera unilateral; al dia següent, el 18 de Gener, l´organització terrorista Hamas va anunciar l´alto el foc, també unilateral. A les darreres hores s´han produit dos nous llençaments de míssils Qassam contra territori israelià desde la franja de Gaza.

El primer va ser llençat el passat Dimecres a la nit, impactant a la regió d´Eshkol; El segon va ser disparat avui, caient a la ciutat d´Sderot.


El govern d´Israel en fà responsable al Hamas, única autoritat a la franja de Gaza, de qualsevol atac originat dins de la seva àrea de control.

El govern d´Israel va anunciar dies enrera que qualsevol violació de la treva seria durament resposta. Amb anterioritat, Hamas havia perpetrat diversos atacs i mantenia la seva estratègia de rearmament:


- 19 de Gener: un vaixell de la marina nordamericana va interceptar un vaixell iranià carregat d´armes per al Hamas que es dirigía a Gaza. La detenció es produí en el marc del compromís dels Estats Units per a posar fi al contraband d´armes: Estats Units va solicitar la ajuda d´Egipte per a realitzar el registre complet de l´embarcació.


- 20 de Gener: el Hamas va llençar 8 bombes de morter desde el camp de refugiats d´Al Mawzi al centre de la franja de Gaza; dos dels projectils van caure a la mateixa franja i la resta al Neguev Occidental (territori israelià)


- 20 de Gener: dos incidents de trets amb armes lleugeres contra forces israelianes al pas fronterer de Kisufim.


- 21 de Gener: els terroristes de Hamas van continuar (i continuen) amb el trafic d´armes a través dels tunels que continuaven operatius i han iniciat la reconstrucció dels que estan destinats al trafic d´armes.


- 27 de Gener: un soldat israelià va morir al fer explosió una bomba al pas d´una patrulla que circulava per territori israelià a les proximitats del pas fronterer de Kisufim entre Israel i Gaza. A continuació, homes armats van disparar contra els soldats israelians, que van respondre amb foc. La primera mesura adoptada pel govern israelià va ser el tancament dels passos fronterers.


No dubtem de que qualsevol reacció israeliana a aquestes violacions del Hamas trobarà el seu espai en els titulars de premsa. Brindem aquesta informació per contextualitzar els esdeveniments i poder establir les relacions causa - efecte.