dimarts, 29 de gener del 2013

El Sunday Times i la immoralitat europea.

caricatura publicada el passat Diumenge, coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust,  al diari britànic The Sunday Times:

Vet aquí un nou exemple de la doble moral europea. En efecte, l'Europa cristiana, culpable de la seva judeofòbia mil·lenària, va estar a punt d'exterminar totalment a les seves comunitats jueves durant la Shoah. Dos de cada tres jueus, dues terceres parts de les comunitats jueves d'Europa van ser assassinades de manera industrialitzada i brutal pels Nazis als ghettos, mitjançant els afusellaments massius, el treball esclau fins a l'extenuació o a les cambres de gas.
 
Tret de les heroïques excepcions de milers de ciutadans, reconeguts a Israel com a Justos entre les Nacions, com per exemple Irena Sendler, Oskar Schindler, Raoul Wallenberg o Àngel Sanz Briz, que van arriscar les seves vides per a salvar les de centenars o milers de ciutadans jueus dels països ocupats pel Tercer Reich, la tònica general va ser de complicitat o de mirar cap un altre costat durant el judeocidi comès pels nazis i els seus aliats.

Einstein, Kafka, Chagall, Heine, Freud o Trotsky van néixer a Europa. La cultura europea contemporània no es pot entendre sense les aportacions del poble jueu en camps tan diversos com l'art, les ciències, la filosofia o el pensament polític. Per tant, la destrucció de les comunitats jueves durant la Shoah va ser també un procés d'autodestrucció de l'ànima europea, de part de la seva essència.

Vuitanta anys després de l'ascens al poder de Hitler i seixanta-vuit anys després de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau pels soldats de l'Exèrcit Roig soviètic, una Europa sense gairebé jueus és incapaç de deslliurar-se de la seva ancestral judeofòbia. La seva pobresa moral és evident. Ara, per a alleugerir la nostra consciència culpable per la Shoah, els europeus equiparem els israelians amb els Nazis i ens inventem un inexistent genocidi palestí. La idea és clara: si, nosaltres els europeus vam intentar exterminar als jueus, però potser no vam ser tan dolents. Al cap i a la fi ells ara fan el mateix amb els palestins. Aquesta és la immoralitat que s'amaga darrera de caricatures com la publicada el passat Diumenge al The Sunday Times