diumenge, 27 de gener del 2013

Undzer Shtetl Brennt. (Mordejai Gebirtig).


La cançó 'Undzer Shtetl Brennt' va ser escrita pel gran poeta i compositor de cançons folk en llengua yiddish Mordejai Gebirtig (1877-1942) després del pogrom de Przytyk del 1936. La lletra de la cançó és una advertència de Gebirtig als habitants del Shtetl per a que no romanguin passius veient com el seu poblat crema i provessin d'apagar les flames de l'incendi, fins i tot amb la seva sang.  

Posteriorment, durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945) i la Shoah, aquesta cançó va ser un dels grans himnes dels partisans jueus, com per exemple els del Ghetto de Varsòvia, que es van enfrontar als nazis.

El gran poeta i compositor de cançons folk Mordejai Gebirtig. Assassinat pels Nazis als carrers del Ghetto de Cracòvia la tràgica jornada del 4 de Juny del 1942.


Unes breus paraules sobre el destí tràgic del genial poeta i compositor polonès. En el context de l'evacuació i trasllat dels habitants del Ghetto de Cracòvia cap al camp de la mort de Belzec, el Dijous 4 de Juny de 1942, una trista jornada coneguda com el Dijous sagnant, Mordejai Gebirtig va ser tirotejat pels nazis als carrers del Ghetto. Avui 27 de Gener, en un petit homenatge de record a la figura de Gebirtig i a totes les víctimes de l'horror nazi, he volgut recordar la seva cançó 'Undzer Shtetl Brennt'.