dimecres, 30 de desembre del 2009

Israelofòbia i judeofòbia en una caricatura publicada al diari Avui


Com podeu veure la vinyeta és patètica. En primer lloc, per la desinformació del caricaturista, qui culpa al govern israelià de no deixar entrar als "activistes" de la caravana de la "solidaritat amb el poble palestí" a Gaza. Si el dibuixant s´hagués molestat a llegir la premsa aquests darrers dies s´en hauría adonat de que qui realment els ha prohibit l´entrada ha estat el govern egipci. Tanmateix, el fet de llegir els diaris és una feina feixuga i et treu temps que pots dedicar a altres activitats, com per exemple culpar al govern israelià sense cap tipus de vergonya ni d´informació.
En segon lloc, la caricatura és festigosa perque compara els israelians amb els nazis i per tant és una clara banalització de la Shoah. Desgraciadament, aquest tipus de comparació s´està tornant bastant habitual a la premsa espanyola i catalana. Només cal recordar en aquest sentit algunes caricatures aparegudes a diversos mitjans en els darrers anys. Per tant, davant de la gravetat d´aquesta calumnia, perque afortunadament no n´hi cap de genocidi palestí ni cap política israeliana comparable a la dels nazis, vull fer una crida als periodistes i als caricaturistes a que siguin molt més seriosos i precisos amb el seu treball i és dediquin realment a informar enlloc de dedicar-se a fer propaganda acriticament pro-palestina i anti-israeliana.
Per últim, vull recomanar la lectura d´aquest magnific i esclaridor texte publicat al blog Cat-israel.org. De veritat que val la pena llegir-lo detingudament, lletra per lletra, perque diu cuatre veritats molt ben dites.

2 comentaris:

David ha dit...

Aquest dibuixant no és el primer cop que demostra el seu antijudaisme. Curiosament és incapaç de fer cap dibuix mofant-se de res que faci referència al món musulmà.

Jaume ha dit...

Benvolgut David, tens tota la raó. Molts caricaturistes que s´atreveixen a dibuixar estereotips judeofòbics en les seves caricatures, mai dibuixaran cap tipus d´estereotip que faci referència al món àrab-islàmic.

De fet, amb el món àrab-islàmic, els periodistes van amb peus de plom per a ser tan políticament correctes que ni tan sols mencionen com a terrorisme o terroristes a grups com Hezbollah o Hamas, que oprimeixen fins i tot a la gent sobre la qual excerceixen la seva autoritat.

Jo crec que es pot criticar a Israel sense la necessitat d´emprar estereotips del antisemitisme clàssic però mentres que els caricaturistes tenen un tacte exquisit amb l´Islam i món islàmic (tret d´excepcions com les caricatures de Mahoma publicades a la premsa danesa fà uns anys) no tenen ni de passada el mateix tipus de tacte amb el poble jueu. El doble raser és clar. Feliç any 2010!