dissabte, 26 de desembre del 2009

exemple de desinformació "políticament correcta": de nou El País...


Com ve sent habitual, el diari El País, el mitjà de referència del centre-esquerra espanyol, torna a oferir notícies totalment tergiversades del conflicte israelo-palestí. En aquest cas sobre la darrera operació antiterrorista realitzada per l´excèrcit israelià tant a Gaza com a Judea i Samaria (Cisjordània). La notícia original és de l´agència EFE però la reprodueix El País. Anem per parts i analitzem els titulars i el contingut de la informació:

Comencem pels titulars: "El ejército israelí mata a tres palestinos en Cisjordania y tres en Gaza". Aquest titular no és innocent perque dóna la idea al lector que les víctimes israelianes han estat innocents civils enlloc de membres de les diverses organitzacions palestines implicats en actes de terrorisme, com per exemple l´assassinat del rav. Meir Hai Absalon el passat Dijous a la nit mentres viatjava a les proximitats de Shavei Shomron (Cisjordània).

Latergiversació dels fets segueix en el primer pàrraf de la informació. Vegem-ho:

"Seis palestinos han muerto hoy por fuego israelí en diferentes sucesos ocurridos en Cisjordania y Gaza tras meses de relativa calma en la zona y en vísperas de que mañana se cumpla el primer aniversario de la masiva ofensiva militar en la franja."


En efecte, el periodista vol donar la impressió de que aquesta operació antiterrorista ha trencat una situació de pau i estabilitat als territoris en disputa de Judea i Samaria que hauría durat alguns mesos. Obviament, el periodista ignora la violència diaria i continuada que han de patir els habitants i els soldats israelians presents en aquests territoris en disputa, com per exemple tirotejos mentres civils israelians circulen per les carreteres o intents d´apunyalament dels policies presents als check point. A més a més, també s´ignora el llençament de missils Al-Qassam desde la franja de Gaza contra els kibbutzim i ciutats del sud d´Israel. Certament, gràcies a la operació antiterrorista "plom fós" contra el Hamas dels passats mesos de Desembre i Gener, aquests llançaments han disminuït molt però no s´han pogut deturar totalment.

Tanmateix, l´enfoc falaç i la distorsió continuen:

"La Autoridad Nacional Palestina (ANP) ha condenado las agresiones israelíes a través del portavoz presidente palestino, Mahmud Abás, Nabil Abú Rudaina, quien ha asegurado que la muerte de esas seis personas, es una muestra de que la "ocupación ha decidido destruir la seguridad y estabilidad del pueblo palestino".


Aquí es dóna per valida la versió oficial de l´ANP i dels seus dirigents, uns dirigents que planifiquen i alenten el terrorisme enlloc d´assegurar un futur millor per als seus ciutadans amb les generoses donacions econòmiques que reben tant del món àrab, com dels EEUU o de la UE. A més a més, es torna a presentar l´acció antiterrorista com si es tractés d´un atac enlloc del que realment ha estat: la resposta a un acte de terrorisme per part de les Brigades dels Màrtirs d´Alqsa que va costar la vida a un innocent civil israelià, el rav. Meir Hai Absalón Z"L. També caldría afegir que la mencionada organització terrorista que va reivindicar aquest crim depèn totalment de Fatah, el partit del "moderat" president de l´ANP, Mahmoud Abbas.

Després de presentar la versió oficial dels dirigents palestins, el periodista passa a parlar dels fets de Gaza, presentant als terroristes morts com a "tres civiles" (recollint així la versió oficial de Hamas dels fets que parlava de tres civils que estaven recollint xatarra en una zona industrial aprop de la frontera amb Israel). Tanmateix, segons fonts de l´excèrcit israelià, aquests suposats civils eren en realitat terroristes que provaven de infiltrar-se i penetrar en territori israelià. Aquesta versió oficial, també cal assenyalar-ho es recollida a la notícia.

Seguidament, el periodista torna a mencionar els fets ocorreguts a Judea i Samaria però distorsionant-los. Primer torna a insinuar que els palestins morts eren civils:

"En otro suceso ocurrido a primeras horas del día, tropas israelíes efectuaron una incursión en la ciudad cisjordana de Naplusa, donde dieron muerte a tres palestinos".


Però seguidament menciona que segons fonts del excèrcit israelià es tractava de tres membres de les Brigades dels Màrtirs d´Alqsa, citant-ne els seus noms:

"Fuentes castrenses israelíes identificaron a los tres como milicianos vinculados a las Brigadas de los Mártires de Al Aksa, brazo armado del partido del presidente Abás. Se trata de Raed al Sarkaji, Ghasan Abu Sharej y Anan Soboh, todos rondando los 40 años, muertos en tres viviendas diferentes en el casco antiguo de la ciudad de Naplusa."


De totes maneres, el mal ja està fet perquè l´enfoc és que els palestins eren realment civils i que l´excèrcit israelià afirma que es tractava de terroristes de la mencionada organització per a sortir del pas. Els darrers pàrrafs tornen a recollir la versió oficial de fonts palestines i es relaciona aquesta "nova espiral de violència" amb l´operació antiterrorista "plom fós" del mes de Desembre-Gener passats, donant com a vàlides les xifres de morts presentades pel Hamas i totalment manipulades i inflades perquè més de tres cents terroristes de la seva organització van ser presentats com a innocents civils morts en els enfrontaments. Ho podeu veure al genial blog en llengua anglesa "Elder of Ziyon".

Així és, amics lectors, com es tergiversen els fets i es presenta una informació totalment parcial i manipulada a la opinió pública.

Fonts: Aurora Digital. i El Pais.

1 comentari:

David ha dit...

Tot plegat ben fastigós, un cop més. No hi ha res pitjor que un periodista que es deixa endur per la ideologia abans que pels fets.