dimarts, 20 de desembre del 2011

El govern israelià promet enviar ajut per al desenvolupament del Sudan del Sud.

El Primer ministre del Sudan del Sud, Salva Kiir, es troba de visita oficial a Israel i aquest matí ha visitat el Yad Vashem i s'ha reunit amb el President de l'estat, Shimon Peres, i amb el Primer Ministre B. Netanyahu, que es va comprometre a enviar pròximament una delegació al país africà per a veure com Israel pot ajudar al desenvolupament d'aquest jove país.

Kir, en una de les seves primeres visites oficials a l'exterior des de la independència del seu país el passat mes de Juliol, va arribar a Israel passada la mitjanit d'avui Dimarts per a una visita de feina que durarà menys de 24 hores. Segons indiquen fonts diplomàtiques a Jerusalem, els sudanesos del sud van sol.licitar que la visita es mantindrà en un to baix.

Abans de reunir-se amb Netanyahu, Kiir visità el Yad Vashem i es va reunir amb el President de l'estat d'Israel Shimon Peres. D'acord amb una declaració publicada pel Departament de la Presidència, Kiir va ser efusiu en el seu elogi d'Israel durant la trobada.

"Estic molt emocionat d'estar a Israel i caminar pel sòl de Terra Promesa i amb mi tot el poble del Sudan del Sud", va dir Kiir. Israel ha donat sempre el seu suport al poble del Sudan del Sud. Sense vosaltres, no ens n'hauríem sortit. Vosaltres vau lluitar al nostre costat per a permetre l'establiment del Sudan del Sud i nosaltres estem interessats en aprendre de la vostra experiència.

Peres, durant la trobada, va recordar a Kiir que quan ell era viceministre de defensa a la dècada dels seixanta, ell i el llavors primer ministre Levi Eshkol es van reunir a París amb els líders locals del Sudan del Sud per a proporcionar-los assistència en agrícultura i en desenvolupament de les infraestructures. 

"Israel ha donat suport i continuarà donant suport al vostre país en tots els àmbits per a enfortir-lo i desenvolupar-lo", va dir Peres. "Sabem que amb valentia i saviesa heu lluitat contra tots els obstacles per a establir el vostre país i per a nosaltres, el naixement del Sudan del Sud és una fita en la història de l'Orient Mitjà i en la promoció dels valors d'igualtat, llibertat i la recerca de la pau i les relacions de bon veïnatge".

Entre els temes que s'espera que es tractin a la reunió entre els líders israelians i el president Kir hi ha el de la migració il.legal de l'Àfrica cap a Israel i la possibilitat de repatriar els infiltrats sudanesos al sud del Sudan.