dijous, 18 d’octubre del 2007

L´Autoritat Nacional Palestina es treu la careta

Benvolguts lectors:

Desde el cop d´estat de Hamas a Gaza del passat mes de Juny, s´ens ha venut la moto de que existeixen els palestins moderats (Fatah i Mahmoud Abbas) i els palestins extremistes (Yihad Islàmica, Hamas, o altres grups que campen per la franja vinculats a Al-Qaida). Aquesta visió és un pèl simplista. Sempre he pensat que Fatah i l´ANP juguen amb un doble missatge depenent del receptor. Si parlen amb un mitjà europeu, doncs la paraula màgica és la pau, però si parlen amb un mitjà àrab o palestí, les paraules clau són Yihad i màrtirs.

Una prova d´aquesta estratègia ens la presenta un informe que es pot veure a la web Palestinian Media Watch. En efecte, mentres encara duren els preparatius per a la pròxima cimera de pau que s´ha de celebrar als EEUU, l´Autoritat Nacional Palestina ofereix un doble missatge: per una banda, a la comunitat internacional li presenta unes demandes per a la creació d´un estat palestí a Gaza, Cisjordania i a Jerusalem Est, però, per altra banda, els seus ciutadans continuen rebent el missatge de que Israel no té dret a existir i hauría de ser remplaçat per un estat palestí. Per exemple, durant tota la setmana passada, la TV controlada per l´A. N. P. va retransmetre un videoclip on es veia un mapa en el que Israel sortía pintat amb els colors de la bandera palestina, simbolitzant la conversió d´Israel en l´estat palestí.

Aquesta idea de que Israel és palestina no és una simple coincidència, sinó que és una part important de l´educació formal que l´ A.N.P. transmeteix als seus ciutadans. Aquest missatge uniforme d´un món sense Israel és repetit en els llibres de texte escolars, trencaclosques, video clips, simbols formals, als noms de les escoles o dels carrers, etc. El retrat que és dóna a la població palestina, tant de manera verbal com visual, és el d´un món sense Israel.

2 comentaris:

Artur ha dit...

L'Autoritat Nacional Palestina fa molt temps que s'ha tret la careta. Més aviat s'ha desmaquillat, encara que des d'Europa, especialment els mitjans de comunicació, la segueixen veient com una organització heroica.

Si a tota Europa existeix ja una visió d'Israel com la culpable de la gran majoria dels problemes del món, què no passarà a Palestina i a tot el món àrab?

La frase que ho explica tot en política: "la culpa és d'Israel, dels Estats Units i dels darrers 23 anys de CiU". Amb això pots anar a qualsevol lloc i quedes com un "senyor políticament correcte"

Josep (sl) ha dit...

L'ANP. no té res d'heròic, ser l'estat, vui dir, protoestat més subvencionat del món i dels més corruptes. No serveix de res enganyar-se amb en la culpa de xxx.
Fins què el palestins acceptin la realitat. Què hi hauran 2 estats i un Serà Palestina i l'Altre Israel. No faran res de bo.